Mindfulness is opmerkzaamheid trainen

Je eigen gebruiksaanwijzing leren kennen

Misschien ben je bekend met mindfulness, misschien ben je nieuwsgierig. Met mindfulness train je je opmerkzaamheid. Je wordt je meer bewust van gedachten, fysieke sensaties en emoties. Dit kan door middel van meditatie of andere vormen van aandachtsoefeningen.

Doe modus –> zijn modus –> actie

Met mindfulness verschuiven we van de doe- modus naar de zijn- modus. In plaats van in je hoofd te zitten (plannen maken, reageren op berichten, organiseren en vooruit denken) maak je de shift naar hier-nu-zijn. Je verschuift de aandacht van (piekeren over) de toekomst naar het nu. Dat doe je door middel van jezelf op zo’n moment af te vragen: hoe zit ik erbij, wat voel ik in mijn lijf, vraagt er iets in mijn lijf extra aandacht, zijn er terugkerende (pieker) gedachten, wat is mijn stemming? Dat kun je namelijk alleen nu op dit moment voelen, niet in de toekomst of in het verleden.

Op die manier kun je nagaan hoe het met je gaat, voel je je gejaagd, of ben je oké? Zijn er stress signalen die je opmerkt en zo ja, wat vraagt dat dan van je?

Bewustwording en veerkracht

Je kunt natuurlijk niet de hele dag zen-zitten-zijn. Gevolg van meditatie, een moment van opmerkzaamheid, is dat je je weer even bewust bent hoe het nu echt met je gaat. Vervolgens kun je jezelf afvragen:

Wat is nu goed voor mij? Is dat een moment van zelfcompassie? Moet je jezelf duwtje in de rug geven om iets te doen waar je tegenop ziet, maar wel voldoening geeft? Is het een pas op de plaats nemen?

Het vraagt dus een actie van jou. En dat is waarschijnlijk een andere actie dan direct weer in de doe modus schieten. Misschien is het juist wel kiezen voor een rustmoment.

Kortom, je eigen gebruiksaanwijzing

Veerkracht is iets dat je kunt leren en trainen, maar is ook iets dat je moet onderhouden. Voordeel is naarmate je meer traint, je jezelf beter leert kennen. Gevolg daarvan is dat je makkelijker aanvoelt wat je nodig hebt. Doordat je het vertrouwen hebt dat het werkt, zal je eerder handelen naar jouw behoefte. Je kunt daardoor beter herstellen.

Dus wil je je eigen gebruiksaanwijzing leren kennen? Neem gerust contact met mij op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *